Царевец Великден
Община В.Търново

Велико Търново посреща Великден в крепостта Царевец за седма година

2500 парчета козунак и яйца ще бъдат раздадени навръх Великден на площад „Цар Асен I” пред крепостта Царевец.

Великотърновци ще посрещнат най-светлия християнски празник Възкресение Христово в крепостта Царевец. На 15 април вечерта Великотърновският митрополит Григорий ще отслужи Пасхално богослужение в Патриаршеската църква – музей. Всички църковни камбани ще възвестят Христовото възкресение точно в полунощ.

От Патриаршията ще тръгне литийно шествие с Благодатния огън. Доброволци със 150 факли ще осветяват пътя от крепостта до катедралния храм „Рождество на Света Богородица”.

Светата литургия по случай светлия християнски празник ще бъде отслужена в катедралния храм „Рождество на Света Богородица” в 01,00 ч след полунощ. Богослужението по случай Второ възкресение ще се състои на 16 април в новия храм „Възкресение Христово” и ще започне от 11,00 ч. Вечерта ще бъде излъчен аудио-визуалният спектакъл „Царевград Търнов – Звук и светлина”. Прожекцията започва в 21,00 ч., а зрителите ще могат да я наблюдават от площад „Цар Асен I”.

Посрещането на Великден в Царевец ще се случи за седма поредна година. Полицейски служители, охранители и пожарникари ще се грижат за безопасното провеждане на събитието. Организатори на програмата за отбелязване на Христовото възкресение са Община Велико Търново, Великотърновска митрополия и Регионалният исторически музей.

Мъжете и жените, живеещи в домовете за възрастни хора „Венета Ботева” и в с. Балван, заедно с младежите от Кризисния център в селото, също ще бъдат зарадвани с осветени великденски яйца и козунаци, информират от Общината.

Програма за великденските празници

13 април 2017 г. /Велики Четвъртък/

10,00 ч. Катедрален храм „Рождество на Света Богородица” – Освещаване на боядисаните Великденски яйца.

 

15 април 2017 г. /Възкресение Христово/

22,30 ч. Входа на крепостта Царевец – Отваряне портите на крепостта.

22,30- 23,30 ч. Входа на крепостта Царевец – Влизане в крепостта.

23,30 ч. Патриаршеска църква „Възнесение Господне” – Пасхално богослужение.

24,00 ч. Патриаршеска църква „Възнесение Господне” – Изнасяне на Благодатния огън, звън на всички църковни камбани, възвестяващ Възкресение Христово.

00,30 ч. Патриаршеска църква „Възнесение Господне” – Литийно шествие към Катедрален храм „Рождество на Света Богородица”.

00,40 ч. Площад „Цар Асен I” – Раздаване на боядисани яйца и парчета козунак.

01,00 ч. Катедрален храм „Рождество на Света Богородица” – Възкресна Света литургия.

 

16 април 2017 г. /Второ Възкресение/

11.00 ч. Храм „Възкресение Христово” – Богослужение на Второ Възкресение.

21.00 ч. Площад „Цар Асен I” – Аудио-визуален спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина”.

error
fb-share-icon

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*